Hoppa till innehåll

Piacon bidrog med Nordisk kunskapsdelning och kunskapsspridning på Island

    Piacon bidrog med Nordisk kunskapsdelning och kunskapsspridning på Island

    Piacon AB besökte det isländska fastighetsbolaget Reginn hf i slutet av april. Utöver att arbeta med pågående BREEAM In-Use certifieringar passade de på att lunchföreläsa om aktuella hållbarhetsfrågor i Sverige, såsom  cirkularitet, klimatberäkningar och fastighetsbolagens klimatmål.

    Piacon har sedan tidigare ett nära samarbete med Reginn då de certifierat Islands första BREEAM In-Use byggnad. “För ett par år sedan fanns det inga isländska Assessorer så vi blev tillfrågade att arbeta med köpcentrumet Smáralind och på så vis kom vi i kontakt med varandra”, säger Pia Öhrling, vd och grundare på Piacon.

    “Nu reste vi till Island för att arbeta med om- och nycertifieringar av Reginns byggnader och passade samtidigt på att klimatkompensera flygresan, genom att bidra med kunskapsspridning och kunskapsdelning av aktuella hållbarhetsfrågor”

    På plats fanns flera nyckelpersoner från Reginn, bland annat Małgorzata Lisowska, certifieringsansvarig, Rósa Guðmundsdóttir, finansansvarig, Baldur Már Helgason, chef för handel och tjänster samt vice VD och Sunna Hrönn Sigmarsdóttir, hållbarhetschef. 

    Emil Fållbäck, en av Sveriges främsta BREEAM In-Use Assessorer, berättade om den nya versionen av BREEAM In-Use som används i nycertifieringen och omcertifieringen av Reginns fastigheter. “På senare tid har certifieringsprocessen blivit alltmer besvärlig på grund av långa granskningstider och krångliga granskningskommentarer”, säger Emil och Pia tar vid:

    “Jag vill uttrycka mig vassare än så– granskningsprocessen för några av våra Breeam In-Use projekt har på sista tiden varit orimliga med både felaktiga och väldigt petiga granskningskommentarer. Det i kombination med långa granskningstider och omgranskningar skapar en segdragen granskningsprocess.

    Det innebär en massa besvär för Reginn och andra fastighetsbolag som har gröna lån som baseras på att byggnaderna är certifierade. Om certifierings- processen drar ut på tiden så står de utan certifikat under en period, vilket kan ställa till det rejält”, säger Pia.

    Piacon för en aktiv dialog med BRE (Building Research Establishment) om de långa granskningstiderna och petiga gransknings-kommentarer. BRE arbetar med att öka sin bemanning, så förhoppningsvis handlar det bara om ett inkörningsproblem.

    “Om miljöcertifieringar ska vara fortsatt relevanta så är det av yttersta vikt att de fokuserar på det som är viktigt. Likväl som att vi som jobbar med systemen tar oss tid och ger feedback när vi ser förbättringsmöjligheter”, avslutar Pia.

    Skip to content